+385 98 911 4775 martina.poznic1@gmail.com

Raduč-brdo po kojem je naziv dobila ulica Pod Raduč u kojoj se nalaze APARTMANI FRANKA

Naime, brdo Raduč je sa svojih 128 m najviši vrh otoka Murtera. Plato na brdu sadrži vrhunske vidikovce odnosno točke za fotografiranje Murterskog mora, Kornata, murterskog arhipelaga, Murtera i čitave okolice sve do Velebita.

U vrijeme vladavine Austro-ugarske monarhije na brdu Raduč započela je izgradnja vojnog kompleksa koji se sastoji od zgrade zapovjedništva, izvidničkog tornja, ruševina nekoliko manjih zgrada (oficirski dom, kuhinja i skladište, oružarnica, kasarna i sanitarni čvorovi) i sustava tunela s tri ulaza. Tuneli završavaju s dvije bitnice obalne artiljerije i mitraljeskim gnijezdom.

1931. godine u vrijeme Kraljevine Srbije, Hrvatske i Slovenije započela je izgradnja tunela koji su u živoj stijeni bušeni dinamitom te velikim čekićima (batovima). U neposrednoj blizini nalazi se i prirodna špilja za koju stari Murterini kažu da se u njoj skrivao mađarski ban i kralj. U neposrednoj blizini špilje nalaze se stijene pogodne za penjanje.

Do vojnog kompleksa na vrhu brda Raduč vodi bijeli put. Vojni objekti povezani su zapuštenim, neuređenim stazama. Objekti nisu održavani te se nalaze u derutnom stanju. Lokalno stanovništvo koje se bavi aktivnim sportovima te turisti koji znaju za ovu lokaciju posjećuju ovaj brežuljak zbog veličanstvenog pogleda koje se s vrha brda pruža na Murter i okolni arhipelag i izuzetno atraktivnih tunela. Međutim, derutno stanje objekata vrlo je opasno je za turiste te su nezgode izvjesne.

Zbog izuzetno pozitivnih reakcija posjetitelja Raduča, možemo tvrditi da se radi o jednoj najvećih atrakcija otoka Murtera čija turistička valorizacija nije niti započeta.